SIKÇA SORULAN SORULAR
Daru’l Halal Medresesi, eğitimi kaç dönemden oluşmaktadır?
Daru’l Halal Medresesi, ÖNLİSANS, LİSANS ve YÜKSEK LİSANS olmak üzere 3 seviyeden oluşmaktadır. Bu sene GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ ile ÖNLİSANS ve LİSANS seviyelerinde eğitim verilecektir. ÖNLİSANS 1 yıl sürecek olup 20 hafta güz dönemi ve 15 hafta bahar dönemi olmak üzere toplamda 35 hafta ve 2 dönemdir.
LİSANS eğitimi 2 yıl sürecek olup 40 hafta güz dönemi ve 30 hafta bahar dönemi olmak üzere toplamda 70 hafta ve 4 dönemdir.
Önlisans eğitimi hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?
Daru’l Halal Medresesi, İslami ilimler ışığında Ümmet-i Muhammed’e hizmet etme gayesi ile kurulmuştur. Gıda Bilimi ve Teknolojisi bölümü konuları İslami perspektif üzerinden incelenecek ve 1 yıllık eğitim süresinde tamamlanacaktır. Eğitim online olarak verilecektir. Derslere %70 oranında devamlılık zorunluluğu bulunmaktadır. Önlisans Eğitimi sonunda sınavlardan geçerli not alarak başarılı olanlara MEDRESE anlayışına ve işleyişine uygun olarak diploma verecektir.
Lisans eğitimi hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?
Önlisans bitirenler ve konuları daha kapsamlı öğrenmek isteyenler lisans eğitimine kayıt yaptırabilir. Önlisans seviyesinin devamı olmayıp mecburi değildir. Önlisans seviyesinden farkı giriş seviyesine ek olarak konuların detaylı olarak işlenmesidir.
Kayıt şartları hakkında bilgi verebilir misiniz?
En az lise veya dengi bir medrese eğitimini tamamlamış olan herkes, Dünya Helal Vakfı sitemizde https://www.dunyahelalvakfi.org/ Önlisans ve Lisans bölümleri için ayrı ayrı bulunan ön başvuru formunu doldurabilir.
Ön başvuru formunu dolduran adaylar arasında mülakat yapılıp kesin kayıt hakkı kazanan talebelerimiz ile tekrar iletişime geçilecektir.
Önlisans başvurusu yapıp kayıt hakkı kazanan talebelerimiz bir defada peşin veya 4 eşit taksit olarak 15.000 TL yıllık ücreti yatırması gerekmektedir.
Lisans başvurusu yapıp kayıt hakkı kazanan talebelerimiz senelik, peşin veya 4 eşit taksit olarak 25.000 TL yıllık ücreti yatırması gerekmektedir.
Aynı anda hem Daru’l Halal Medresesi’ne hem de üniversiteye kayıt yaptırabilir miyim?
Evet. Daru’l Halal Medresesi eğitimi, YÖK’e bağlı diğer üniversitelerdeki eğitiminize engel teşkil etmez. Aynı anda iki kurumun tüzüklerinde bulunan gerekliliklerini yerine getirerek iki farklı yerden diploma alabilirsiniz.
Daru’l Halal Medresesi’nde kayıt yaptırdığım için üniversitedeki kaydım sırasında bir indirim uygulanacak mı?
Maalesef böyle bir uygulamamız bulunmamaktadır.
Çeşitli üniversiteler, kendilerinin belirlemiş olduğu farklı ödeme planlarına sahiptir. Üniversite ödeme planları bizim uygulamamızın dışında olduğu için, talebelerin kayıt yaptıracakları üniversitenin kendi belirlemiş olduğu kurallara uyması gerekmektedir.
Ek dersler hangileridir?
Öğrencilerimizin makale taraması yapabilmesi ve dünyadaki güncel gelişmeleri takip edebilmesi için Gıda Bilimi ve Teknolojisi eğitimine ek olarak İngilizce ve Arapça dersleri verilecektir.
Yeni kayıt olacağım hangi seviyeye kayıt yapmalıyım?
İlk defa kayıt yaptırıyorsanız, konuları başlangıç seviyesinden itibaren görmek istiyorsanız Önlisans seviyesine kayıt yaptırabilirsiniz.
Önlisans eğitimini daha önce almadım Lisans eğitimine kayıt yaptırabilir miyim?
Konuların atlanmadan görülebilmesi için ilk önce Önlisans eğitimini almanızı tavsiye etmekteyiz. Ancak yapılacak sınav neticesinde Önlisans eğitiminde verilen bilgilere sahip olduğunuz kâni olunursa doğrudan Lisans eğitimine de kayıt yaptırabilirsiniz.
Hali hazırda lisans eğitimi almaktayım. Ders saatlerinde çakışma olursa ne yapmalıyım?
Derslerimiz kayıt altına alınmaktadır. Kaçırdığınız dersleri eğitim süresi boyunca tekrar izleyebilirsiniz. Diğer yandan diploma talep eden öğrencilerimizin derslere %70 oranında katılım zorunluluğu bulunmaktadır.
Önlisans eğitimini bitirdiğimde, Lisans eğitimine kayıt yaptırmak zorunda mıyım?
Hayır. Önlisans eğitimini bitirenler için Lisans eğitimine kayıt olma zorunluluğu yoktur. Ancak ilgili bilim dalına dair farklı konuları öğrenmek için Lisans eğitimine devam edilmesi tavsiye edilmektedir.
Sene içerisinde ikinci dönemde kayıt imkânı bulunuyor mu?
Hayır. Bahar döneminde yeniden kayıt imkânı bulunmamaktadır.
Önlisans ücreti ne kadar?
Talebelerimizin bir defada peşin veya 4 eşit taksit olarak 15.000 TL yıllık ücreti yatırması gerekmektedir.
Lisans ücreti ne kadar?
Senelik, peşin veya 4 eşit taksit olarak 25.000 TL yıllık ücreti yatırması gerekmektedir.
Ders saatleri hangi vakitlerde oluyor?
Eğitim Online olarak verilecektir. Haftalık program bilahare ders çizelgesi yapılarak bildirilecektir.
Canlı derse katılamadım. Kaçırdığım dersi sonradan izleyebilir miyim?
Evet! Kaçırılan dersler daha sonra ders arşivi kısmından sınırsız bir şekilde izlenebilmektedir.
Kayıtlı oturumdaki dersler arşivden ne zaman kaldırılıyor?
Kayıtlı dersler, eğitim yılı sonuna kadar sınırsız bir şekilde izlenmektedir. Bu tarihin tehiri mümkün değildir.
Sene sonunda başarılı öğrencilere verilen diplomanın resmiyeti var mıdır?
Önlisans diplomasının resmiyeti, YÖK geçerliliği yoktur. Referans olarak kullanılabilir.
Kimler diploma alabilir?
Eğitim online olarak verilecektir. Derslere %70 oranında devamlılık zorunluluğu bulunmaktadır. Önlisans Eğitimi sonunda sınavlardan geçerli not alarak başarılı olanlara MEDRESE anlayışına ve işleyişine uygun olarak diploma verecektir. Programda en düşük başarı notu: 70’dir. Diploma notunu belirleyen güz ve bahar döneminde yapılan 3 vize ve 1 final sınavıdır.
Dönem sonunda yapılan değerlendirme sınavları ne zaman ve hangi şekilde yapılmakta?
Sınavlar dönem sonunda yıllık müfredatta belirtilen tarihlerde internet üzerinden çoktan seçmeli test şeklinde yapılmaktadır. Her yıl için güz ve bahar dönemi içinde toplam 4 sınav (3 vize + 1 final) yapılmaktadır.
Medreseden mezun olanlara özel bir istihdam sağlanacak mı?
Mevcut sistemde böyle bir çalışmamız bulunmamaktadır. Nasıl ki herhangi bir üniversiteden mezun olan bir kimsenin istihdam garantisi bulunmamaktadır, aynı şekilde Daru’l Halal Medresesi’nden mezun olan talebelerimiz için de aynı durum geçerlidir. Diğer yandan GİMDES’in sertifikalandırdığı, sayısı yaklaşık 500’ü bulan firmalarda, bu alanda eleman ihtiyacı duyulduğu ve GİMDES’e danışıldığı taktirde talebelerimiz tavsiye edilecektir.
Dünya Helal Vakfı ne zamandan beri faaliyet gösteriyor?
Dünya Helal Vakfı, 2015 yılından beri, Ümmet-i Muhammed’e Helal ve Tayyib bilincini aşılamaya devam etmektedir.
Amacımız ve çalışmalarımız, gelecek nesillerimizin gıda ve ihtiyaç maddelerinin helal, haram ve şüpheli ayrımında doğru, anlaşılır ve bilimsel ölçülere uygun bilgilerin ve ilmi çalışmaların yapılabileceği bir eğitim sürecini uygulayarak, günümüz piyasasının en büyük ihtiyacı olduğuna şahit olduğumuz vasıflı elaman istihdamında Helal ve Haram temel kritik hususların bilincinde insan ihtiyacının karşılanarak, dünya çapında akreditasyon ile dünya standartlarında eğitim verilerek uluslararası kalitede eğitim ve kariyer imkanı sağlamaktır.