TAYLAND DAVETİ BAŞARI İLE BİTTİ

TAYLAND DAVETİ BAŞARI İLE BİTTİ

Özetlemek gerekirse, Prince Songkla Üniversitesinin davetlisi olarak 6 kişilik bir heyetle Tayland’ın Hat Yai şehrindeki faaliyetlere katıldık.

Bizim heyetten başka Kore, Çin, Malezya, Endonezya, Hindistan ve Mısır’dan da heyetlerin davet edildiğini gördük. Her heyet 3-6 kişiden oluşuyordu. Bir çırpıda bu ülkelerdeki Müslümanlarla görüşme imkânı oldu.

Bu faaliyetler, Hat Yai şehrinin Kongre ve konferans merkezinde Prince Songkla Üniversitesinin girişimi ile düzenlenmiş olup fuar ve iş görüşmeleri şeklinde gerçekleşti.

Fuar alanında 200’den fazla Tayland’lı firma ürünlerini tanıtmak ve pazarlamak için stand açmışlardı. Gıda ürünleri Tayland’ın resmi Helal kurumu olan CICOT tarafından belgeli idi. Gıda firmaları kadar da tesettür ve İslami kıyafetler tanıtan ve satan bir hayli stand mevcuttu.

Görebildiğimiz kadarıyla yerel halkın ilgisi çok oldu ve gün boyunca standlar doldu taştı.

İş görüşmeleri ise ayrılan farklı bir salonda yapıldı. Bir ön planlama ve randevu sistemi olmadığı için serbest biçimde icra edildi. Potansiyel alıcı ve satıcılar tahsisli masalarında yüz yüze görüşmeler (B2B) yaparak ürün ve hizmetlerini tanıttılar. Bizim heyetimizde yer alan firmalarımız için gelen arkadaşlar da önemli görüşmeler yaptıklarını ve iş yapma ihtimallerinin yüksek olduğunu ifade ettiler.

GİMDES olarak oluşturduğumuz küçük bir mahalde faaliyetlerimizi anlattık ve broşürler dağıttık. Ayrıca getirdiğimiz Helal sertifikalı ürünleri ilgilenenlere ve ziyaretçilere ikram ettik.

Bu faaliyetler 1.5 gün sürdü. Cuma günü öğleden sonra şehir gezisine tahsis edilmişti. Birkaç saat boyunca Hat Yai kentinin önemli yerlerini görme fırsatını bulduk.

Bir değerlendirme olarak, daha önceki ziyaretlerimize göre Tayland’da Helal turizm ve Helal gıdaya özel bir önem verilerek Müslümanların bu ülkeye gelmelerini teşvik için ciddi işler yapıldığını söyleyebiliriz. Her ne kadar devletin Müslümanlara baskısının devam ettiği bir gerçek ise de başa geçen yeni kralın biraz daha ılımlı politikalar izlediği söyleniyor. Gördüğümüz yerlerde camilerin açık olması, Müslüman kadınların sokaklarda tesettürlü olarak serbest ve rahatça dolaşmaları, Helal gıda satan lokanta ve işletmelerinin çok miktarda olması, otellerde Müslüman misafire uygun servislerin mevcudiyeti, bunun yansıması olarak değerlendirilebilir.

Hatta Müslümanların en çok yaşadığı Patani bölgesinde Halal AVM kurulumu için yapılan bazı çalışmaları ilk ağızdan dinledik. Müslüman girişimcilerin Patani’de çok büyük bir yatırımla ilk Müslüman Perakende ve Toptan Alışveriş merkezini kurmakta oldukları, bu maksatla da yabancı Müslüman yatırımcı aradıklarını müşahede ettik. Proje %85 oranından tamamlanmış ve söylediklerine göre kısa süre içinde hizmete girecekmiş. Bu projede Müslüman öğrencilere İslami kurslar ve dersler de verilecekmiş. Vakıf olarak başlayan bu projenin zamanla büyüyerek hizmet edeceği söyleniyor.

GİMDES olarak bize tahsis edilen zaman diliminde kısa bir konuşma yaparak faaliyetlerimizi aktardık.

Saygın Firmasından, Gökhan beyin notu

Öncellikle fuara gidecekler arasında Saygın Tarihi Lezzetler’i davet ettirdiğiniz için GİMDES Ailesine teşekkür ederiz.

GİMDES’i temsilen fuarda bulunan Zafer Bey ve Mehmet Bey Bizlerle fazlasıyla alakadar olmuştur onlara da ayrıca teşekkür ederiz.

Tayland Hatyai Havaalanına indiğimizden tekrar Hatyai Havaalanına bindiğimiz zamana kadar oradaki ilgili arkadaş misafirperverliklerini en iyi şekilde göstermişlerdir.

Fuarın toptan kısmının küçük çaplı olması , aynı zamanda bizim ürün gamımız ile alakalı ürünlerin olmayışı sebebi ile ürünlerle çok fazla ilgilenemesek de bizlere çok farklı bakış açısı kazandırdığı kanaatindeyiz. İlgili tüm arkadaşlara teşekkür ederiz.

SBS/Bee&You Firmasından Bülent Beyin notu

Fuar organizasyonunun ilk, İstanbul aşamasından itibaren çok detaylı ve titiz bir şekilde organize edildiği için WORLD HAPEX Thailand Organizayonunda emeği geçen herkese kendi adıma ve şirketimin adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Tayland’ın Hat Yai kasabasında, Müslüman nüfusun yoğun olduğu bir bölgede planlanmış olması da bir ayrıcalıktı bizim için.

Fuar boyunca bir çok yerel ve bölge ülkelerden yer alan şirketlerle tanışma ve işbirliği değerlendirme fırsatlarımız oldu.

Bizim gibi, farklı ülkelerden gelen Heyetler adına ilk akşam verilen akşam yemeği çok anlamlıydı ve hepimizi ortak bir sevgi çerçevesinde yakınlaşmamızı sağladı.

Fuar alanında bizler için ayrılan alanlar, bize gösterilen ilgi ve alaka gerçekten taktire değerdi.

Ülkemiz adına organizasyona katılan şirketlerimize ve arkadaşlarımıza da anlayışlarından, desteklerinden, yardım severlerinden dolayı ve ayrı yeten de yurt dışında da olsak , bir aile çerçevesi altında hareket etmemizden dolayı çok mutlu olduğumuzu belirtmek isterim ve inşallah farklı benzer organizasyonlarda yeniden bir araya gelmek umuduyla hoş çakalın demek isterim.

SUPUMY Firmasından Ersin TAŞTAN beyin notu

Öncelikle teşekkür eder, sağlık ve sıhhatler dilerim.

Endişe ile çıktığım seyahatin bu denli güzel ve verimli olacağını düşünmezdim, sizlere teşekkürü borç bilirim, misafir perverliğinizin teşekkürü olsa gerek, çok hoş karşılanıp, çok güzel ilgi ve alaka ile uğurlandık.

B2B yapılan fuarın 1,5 gün olmasına rağmen 6 firma ile verimli görüşmeler yapıldı, numune götürdüğümüz ağız grubu ve ıslak havlu ürünlerin hem fiyatı hem kalitesi çok beğenildi, dağıtıcı ve distribütör şeklinde geçen görüşmelerimiz oldu, en kısa sürede meyvesini vereceğini ümid ediyorum.

Seyahatimiz sırasında satış noktalarındaki ürünleri kontrol etme şansımız bol idi, maalesef hem pahalı hem de batı markalarının tamamının her yeri, istila ettiğini gördüm, doğru fiyat ve doğru ürün ile bu pazarların bizler için bulunmaz fırsat olacağını müşahede ettim. Dünya bizi bekliyor…